Baza Melifera
Alun

Lan de rapita

Flori de salcam

Padurea mea - aprilie 2006

Padure de salcam

Floarea Soarelui

Lan de Floarea Soarelui

Cultura de facelia

          Baza melifera este o problema pentru multi dintre noi. Practicand stuparitul stationar, efectul depasirii unui anumit numar de stupi pe vatra se reflecta imediat in productia de miere. Datorita agriculturii practicate in Romania si a lipsei educatiei multora dintre semenii nostrii, nu exista posibilitatea creerii unor vetre stationare pe un areal mai intins. In multe cazuri esti jefuit in propria ograda, daramite sa mai ai curajul sa insiri diverse stupine pe la diferite culturi. In Baragan sunt "zeci" de hectare necutivate, "zeci" de canale de irigatii abandonate (2006), toate aceste reprezentand o posibila baza melifera.
          Vor mai trece poate ani buni pana vor apare acele ferme in mijlocul campului unde ai putea infiinta o stupina fara a mai avea grija ei pana la viitoarea vizita. Pana atunci solutia este sa-ti cumperi petice de pamant cu vecini cumsecade (ca mai iau si ei cate o intepatura), sa pui diverse plante melifere si sa-i convingi si pe altii sa mai planteze cate un tei, un alun, un pom fructifer, etc.
          Pe pozitiile pe care am cele doua stupine salcamii reprezinta inca o valoare ca lemn de foc. Majoritatea oamenilor au razorul de salcami care-i ajuta sa depaseasca iarna. Asa traiesc si eu pe langa ei. Dupa salcam apare problema principala. Stupii sunt plini de albine, dar culesul a disparut. Urmeaza o perioada pe muchie de cutit tocmai pana la floarea-soarelui.
          Pana in 2004 era nevoie sa ai bidoane in care sa pui mierea de floare, ca ea curgea din fiecare stup. In 2005 a aparut floarea americana autopolenizanta. Am dus 40 familii in mijlocul a 4 lanuri de floare, m-am intors acasa cu stupii goi si cu un mare gol in rezervorul de benzina. Salvarea a reprezentat-o stupina din Independenta care totusi mi-a dat 20 kg/familie (circa 50% din productia/familie din anii trecuti).
          Pe locurile pe care le am, am reusit sa plantez diferite specii de plante care reprezinta o sursa de intretinere si stimulare a albinelor in perioadele fara cules. Cei mai importanti si la care tin cel mai mult sunt alunii de la care apar graunciurii de polen inca din februarie, urmeaza cateva specii de salcie, agrisul, papadia, zmeura si mai nou rostopasca. Daca as putea acoperii toate maidanele care au aparut in zona cu aceste specii cred ca albinele mele ar fi multumite.