Albina - 15.000 specii
        Dintre toate insectele, albinele sunt printre putinele despre care s-ar putea spune ca au fost domesticite si de pe urma carora omul trage foloase insemnate. Aceste vietati harnice, care traiesc in comunitati bine organizate, sunt cunoscute inca din antichitate ca furnizori de miere, ceara si alte substante folositoare. Se pare ca aceste insecte folositoare omului au evoluat din viespii salbatice si exista pe planeta noastra din Cretacic, atunci cand au aparut si primele flori, acum circa 100 de milioane de ani!
        Pe pamant traiesc aproximativ 15.000 de specii de albine, de la cele sociale, la altele extrem de periculoase, cum sunt cele africane si cele sud-americane. Dintre toate tipurile de albina cele mai cunoscute sunt albinele melifere care produc mierea. Ele polenizeaza nenumarate recolte si produc in fiecare an miere .
        Toate uneltele de care are nevoie o albina lucratoare sunt in ea. Pe fiecare din picioarele din fata are peri lungi, folositi pentru a-si indeparta polenul de pe corp ca si o crestatura speciala, pentru curatirea antenelor. Pe picioarele medii se afla un sir de peri care ajuta la indepartarea polenului de pe picioarele din fata si un spin pentru recoltarea cerii de pe abdomen. Pe fiecare dintre picioarele din spate se afla un cos pentru polen.
        Articol: zooland.ro
       
[Inapoi]
       
Albinele - spaima omizilor
        Albinele sunt mai eficiente decat insecticidele in a tine omizile departe de florile din gradina, potrivit unei echipe de cercetatori germani, informeaza Earth Times. “Paznicii zburatori” alunga intrusii care ameninta sa devoreze plantele din gradina.
        Omizile sunt deosebit de sensibile la albine deoarece zgomotul aripilor acestora le irita puful de pe corp. Din cauza ca nu sunt in masura sa deosebeasca o albina inofensiva de un viespe pradator, omizile se sperie, sustine cercetatorul Jurgen Tautz, de la Universitatea Wurzburg din Germania.
        Cercetatorii germani au descoperit ca omizile se opresc brusc sau scapa plantele cu care se hranesc daca simt in preajma “obiecte zburatoare neidentificate” care genereaza vibratii in aer de frecventa potrivita.
        Articol: green-report.ro
       
[Inapoi]
       
Albinele prefera culoarea purpurie
        Albinele si bondarii au culori preferate, ne spune o cercetare recenta a Universitatii din Londra. Preferinta lor pentru o floare de o anumita culoare este legata direct de cantitatea de polen pe care o produce aceasta.
        Cercetatorii au studiat bondarii din noua colonii aflate in sudul Germaniei si au descoperit ca, in general, coloniile ale caror albine preferau florile purpurii adunau mai mult polen. Aceasta se intampla si datorita faptului ca florile violet din acea zona contineau mai mult polen. Experimentul a fost repetat si in laborator, unde s-a dovedit ca albinele tinere, care ieseau pentru prima data la cules alegeau cu preponderenta florile violet. Preferinta albinelor dintr-o colonie pentru florile purpurii aducea cu pana la 41% mai mult polen.
        Rezultatele cercetarii arata ca preferinta gazelor pentru aceasta culoare s-a realizat in timp, fiind o adaptare perfecta la mediu - florile purpurii contin intr-adevar mai mult polen.
        Alte cercetari asemanatoare au aratat ca animalele au culori sau mirosuri favorite si ca se folosesc de acestea pentru a-si gasi parteneri, de exemplu, dar nu au mai existat cercetari care sa analizeze influenta acestor preferinte asupra modului in care isi aleg hrana.
        22.06.2007 - Lavinia Rorich - Zooland.ro
       
[Inapoi]
       
Gazare naturala: albinele isi ucid pradatorii prin asfixiere cu bioxid de carbon
        Oamenii de stiinta au stabilit ca pasnicele albine au doua arme letale pentru pradatorii care le incalca teritoriul: emisia de caldura si asfixierea cu bioxid de carbon. Cei mai periculosi dusmani pentru stupi sunt barzaunii uriasi din Japonia, care pot ajunge pana la 5 cm lungime. Un roi de albine poate deveni o adevarata etuva pentru barzaunii imprudenti.
        Revista “Naturwissenschaften” descrie cum asemenea pradatori au fost omorati in maximum 10 minute dupa ce au patruns intr-un roi.
        Articol: zooland.ro
       
[Inapoi]
       
Albinele se avertizeaza in legatura cu florile periculoase
        Albinele se anunta una pe alta atunci cand dau peste o floare periculoasa, se arata intr-un studiu publicat in revista Animal Behaviour, citat de BBC.
        Cercetatorii au facut descoperirea dupa ce au asezat albine moarte pe flori si au observat cum reactioneaza nou-venitele la pericol. Albinele nu doar ca nu se mai apropiau de pericol, dar comunicau mesajul si la intoarcerea in stup, printr-un dans special.
        Articol: green-report.ro
       
[Inapoi]