Curiozitati din viata albinelor:

        "Muscatura albinei"
        Reciclarea cerii
        "Mumificarea"
        "Albina vicioasa"
        Albina cucereste New York-ul
        Albina paznic la porumb
        Albina - 15.000 specii
        Albinele - spaima omizilor
        Albinele prefera culoarea purpurie
        Gazare naturala
        Albinele se avertizeaza in legatura cu florile periculoase

        "Muscatura albinei" - reprezinta o reactie ciudata a unor albine in anumite situatii. Atacul nu se finalizeaza cu intepatrura fatala pentru albina si dureroasa pentru apicultor, ci albina se agata cu piciorusele de piele si cu mandibulele ciupeste pielea, creind o senzatie de intepatura. Foarte multi apicultori nu au observat aceasta reactie. Multi se grabesc sa omoare albina agresiva, altii au echipament de protectie si nu reusesc astfel sa surprinda momentul.
        Nu am reusit sa gasesc nimic scris despre aceasta curiozitate, dar banuiesc ca reprezinta o constientizare a faptului ca finalizand atacul cu o intepatura, viata albinei va inceta. Astfel prefara o simpa atentionare, sperand ca stuparul sa inteleaga mesajul.         [Inapoi]

        Reciclare cerii - un fenomen greu de surprins in activitatea albinelor. In toamna anului 2009 am pus deasupra ramelor unui stup o casoleta cu ceara si miere cristalizata, zmantanita de deasupra unui bidon cu miere. Nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut la cateva zile o constructie ciudata. Era foarte clar ca acea ceara nu poate fi rezultatul glandelor cerifere.
        Un fenomen asemanator se poate observa si cu reciclarea propolisului. Lasand in stupina diverse componente ale stupului (fund, corp, podisor) vom observa adesea cum albinele vin si incep sa desprinda bucati de propolis sau ceara si le cara in stup.         [Inapoi]


        Mumificarea - este metoda prin care albinele isi apara igiena stupului fata de diversi agresori care invadeaza stupul. Adesea gasim in stupii neglijati soareci, fluturi cap de mort, sau gaselnite mumificate. Acesti daunatori ai albinelor in incercarea de a fura stransura lor, cad in cursa intinsa de ele. Albinele ii ataca si prin intepaturile lor ii omoara. Pentru a-i izola de atmosfera stupului, incep sa-i imbrace cu ceara si propolis, fenomenul deshidradarii fiind destul de accelerat. Nu am gasit niciodata un soarece care sa fie intr-un stadiu de putrefactie.         [Inapoi]

        "Albina vicioasa"
        Multi oameni adora sa isi inceapa dimineata cu o tigara si o cafea. Se pare ca si albinelor le place acelasi lucru.
        Insectele producatoare de nicotina prefera nectarul cu nicotina si cafeina, in locul celui simplu, au descoperit oamenii de stiinta de la Universitatea din Haifa, informeaza Daily Mail.
        Nectarul florilor are in compozitie zahar, o sursa de energie pentru potentialii polenizatori. Insa nectarul anumitor specii de plane include si cantitati mici de substante cunoscute ca fiind toxice, precum cofeina si nicotina.
        Cercetatorii de la Universitatea din Haifa au studiat daca aceste substante le ademenesc pe albine mai mult. Nicotina se gaseste in special in florile copacilor de tutun, iar cafeina in florile de citrice, mai ales ale grepfruitului.
        Oamenii de stiinta le-au oferit albinelor nectar simplu si nectar cu nicotina si cafeina pentru a vedea daca acestea il prefera mai mult pe al doilea. Ei bine au descoperit ca albinele prefera nectarul cu cel mai mare continut de cafeina si nicotina.
        Expertii spun ca plantele se folosesc de aceste doua substante pentru a atrage albinele si pentru a face polenizarea mai eficienta.
        Articol: green-report.ro         [Inapoi]

        Albina cucereste New York-ul
        Autoritatile din New York au amendat la sfarsitul acestei saptamani (20 martie 2010) o lege prin care localnicii vor avea dreptul sa detina stupi, relateaza Ecorazzi. In forma initiala, legea clasifica albinele, alaturi de ursii polari si broastele testoase din familia Chelydridae ca animale salbatice. Din acest motiv, ele nu puteau fi crescute in niciunul din cele cinci cartiere ale orasului.
        In conditiile in care numarul de albine a scazut drastic pe toata suprafata Statelor Unite, apicultorii au facut lobby pentru a-i determina pe oameni sa se implice in cresterea albinelor. Datorita amendamentelor votate saptamana aceasta, locuitorii orasului vor putea creste albine din specia Apis mellifera, cea mai comuna specie, ce nu este agresiva.
        In trecut, cei care cresteau ilegal albine in New York puteu fi amendati cu pana la 2.000 de dolari.
        Articol: green-report.ro         [Inapoi]

        Albina paznic la porumb
        Fermierii din Africa au gasit in sfarsit solutia pentru a-si pazi culturile de elefantii invadatori. Acestia se folosesc de albine pentru a le speria pe unele dintre cele mai mari animale de pe planeta, potrivit Telegraph.
        Elefantii distrug de regula recoltele oamenilor din Kenya si pentru ca uriasele animale nu pot fi impiedicate doar punand garduri, localnicii sunt nevoiti sa impuste aceasta specie aflata pe cale de disparitie.
        Acum, in urma unor cercetari efctuate de cativa cercetatori de la Universitatea Oxford si membrii ai organizatiei "Salvati Elefantii", s-a descoperit ca singurul lucru de care se tem elefatii sunt albinele.
        Articol: green-report.ro         [Inapoi]


        Albina - 15.000 specii
        Dintre toate insectele, albinele sunt printre putinele despre care s-ar putea spune ca au fost domesticite si de pe urma carora omul trage foloase insemnate. Aceste vietati harnice, care traiesc in comunitati bine organizate, sunt cunoscute inca din antichitate ca furnizori de miere, ceara si alte substante folositoare. Se pare ca aceste insecte folositoare omului au evoluat din viespii salbatice si exista pe planeta noastra din Cretacic, atunci cand au aparut si primele flori, acum circa 100 de milioane de ani!
        Pe pamant traiesc aproximativ 15.000 de specii de albine, de la cele sociale, la altele extrem de periculoase, cum sunt cele africane si cele sud-americane. Dintre toate tipurile de albina cele mai cunoscute sunt albinele melifere care produc mierea. Ele polenizeaza nenumarate recolte si produc in fiecare an miere .
        Toate uneltele de care are nevoie o albina lucratoare sunt in ea. Pe fiecare din picioarele din fata are peri lungi, folositi pentru a-si indeparta polenul de pe corp ca si o crestatura speciala, pentru curatirea antenelor. Pe picioarele medii se afla un sir de peri care ajuta la indepartarea polenului de pe picioarele din fata si un spin pentru recoltarea cerii de pe abdomen. Pe fiecare dintre picioarele din spate se afla un cos pentru polen.
        Articol: zooland.ro         [Inapoi]

        Albinele - spaima omizilor
        Albinele sunt mai eficiente decat insecticidele in a tine omizile departe de florile din gradina, potrivit unei echipe de cercetatori germani, informeaza Earth Times. “Paznicii zburatori” alunga intrusii care ameninta sa devoreze plantele din gradina.
        Omizile sunt deosebit de sensibile la albine deoarece zgomotul aripilor acestora le irita puful de pe corp. Din cauza ca nu sunt in masura sa deosebeasca o albina inofensiva de un viespe pradator, omizile se sperie, sustine cercetatorul Jurgen Tautz, de la Universitatea Wurzburg din Germania.
        Cercetatorii germani au descoperit ca omizile se opresc brusc sau scapa plantele cu care se hranesc daca simt in preajma “obiecte zburatoare neidentificate” care genereaza vibratii in aer de frecventa potrivita.
        Articol: green-report.ro         [Inapoi]

        Albinele prefera culoarea purpurie
        Albinele si bondarii au culori preferate, ne spune o cercetare recenta a Universitatii din Londra. Preferinta lor pentru o floare de o anumita culoare este legata direct de cantitatea de polen pe care o produce aceasta.
        Cercetatorii au studiat bondarii din noua colonii aflate in sudul Germaniei si au descoperit ca, in general, coloniile ale caror albine preferau florile purpurii adunau mai mult polen. Aceasta se intampla si datorita faptului ca florile violet din acea zona contineau mai mult polen. Experimentul a fost repetat si in laborator, unde s-a dovedit ca albinele tinere, care ieseau pentru prima data la cules alegeau cu preponderenta florile violet. Preferinta albinelor dintr-o colonie pentru florile purpurii aducea cu pana la 41% mai mult polen.
        Rezultatele cercetarii arata ca preferinta gazelor pentru aceasta culoare s-a realizat in timp, fiind o adaptare perfecta la mediu - florile purpurii contin intr-adevar mai mult polen.
        Alte cercetari asemanatoare au aratat ca animalele au culori sau mirosuri favorite si ca se folosesc de acestea pentru a-si gasi parteneri, de exemplu, dar nu au mai existat cercetari care sa analizeze influenta acestor preferinte asupra modului in care isi aleg hrana.
        22.06.2007 - Lavinia Rorich - Zooland.ro         [Inapoi]

        Gazare naturala: albinele isi ucid pradatorii prin asfixiere cu bioxid de carbon
        Oamenii de stiinta au stabilit ca pasnicele albine au doua arme letale pentru pradatorii care le incalca teritoriul: emisia de caldura si asfixierea cu bioxid de carbon. Cei mai periculosi dusmani pentru stupi sunt barzaunii uriasi din Japonia, care pot ajunge pana la 5 cm lungime. Un roi de albine poate deveni o adevarata etuva pentru barzaunii imprudenti.
        Revista “Naturwissenschaften” descrie cum asemenea pradatori au fost omorati in maximum 10 minute dupa ce au patruns intr-un roi.
        Articol: zooland.ro         [Inapoi]

        Albinele se avertizeaza in legatura cu florile periculoase
        Albinele se anunta una pe alta atunci cand dau peste o floare periculoasa, se arata intr-un studiu publicat in revista Animal Behaviour, citat de BBC.
        Cercetatorii au facut descoperirea dupa ce au asezat albine moarte pe flori si au observat cum reactioneaza nou-venitele la pericol. Albinele nu doar ca nu se mai apropiau de pericol, dar comunicau mesajul si la intoarcerea in stup, printr-un dans special.
        Articol: green-report.ro         [Inapoi]