Matci

            Matca reprezinta esenta unei familii de albine. Practic o matca poate schimba aspectul unei familii de albine in maxim 2 luni.
          Pornind de la aceste considerente obtinerea unor matci de calitate este un proces dificil si de lunga durata. Tara noastra a pierdut o batalie importanta pe acest segment dupa disparitia profesorului Harnaj. Introducerea rasei italiene nu a dus la rezultate spectaculoase si concluziile acestei incercari nu au fost prezentate niciodata. La un moment dat simpla crestere a matcilor se confunda cu activitatea de selectie.
          Eu nu pot declara ca am realizat o activitate de selectie stiintifica, dar pot afirma ca selectia am facut-o prin eliminarea exemplarelor cu performante reduse. Daca evitati inlaturarea matcilor cu performante reduse, gandind ca nu pot face rau celorlalte familii, comiteti o mare eroare. Indiferent daca aveti o crestere controlata de trantori sau nu, trantorii din aceste familii pot perpetua caracteristici genetice catastrofale.
          Trecand de la generalitati la lucruri practice sa va prezint pe rand metodele incercate de mine pentru obtinerea matcilor fara a intra in anumite detalii pe care le puteti gasi si in cartile de specialitate.
          Folosind orice metoda de inmultire avem nevoie de o familie donatoare de larve, o familie de crestere a matcilor (doica) si de nuclei de imperechere. De la familia donatoare se iau larvele pentru crestere si de aceea aceasta trebuie sa fie familia cu cele mai bune rezultate la toate capitolele: productie de miere, rezistenta la boli, blandete, matca outoare si nu in ultimul rand cu inclinatii reduse catre roire. Familia doica este tot o familie puternica care va fi orfanizata pentru cresterea matcilor. In general este bine sa inlaturam din ea tot ce inseamna larve tinere pentru a nu avea surpriza aparitie unei matci timpurii care sa ne distruga munca. Nucleii au fost prezentati tehnic la capitolul "Materiale apicole - Nuclei", aici ramanand de mentionat rolul lor in obtinerea matcilor.

          - Metoda orfanizarii simple - presupune izolarii matcii pe o rama in familia donatoare si introducerea acestei rame in familia doica. Pentru cresterea numarului de botci se va taia parte inferioara a fagurelui sub forma de triunghiuri. Matcile astfel obtinute pot fi considerate foarte bune. Metoda rezolva necesarul de matci pentru o stupina, fara a necesita operatii speciale. Este o metoda accesibila si pentru incepatori si pentru profesionisti.

          - Metoda simplei transvazarii - presupune recoltarea larvelor in primele ore de la inceperea hranirii si transvazarea lor in potirase speciale pe rama de crestere. O gresala a incepatorilor este faptul ca nu pun in potirase laptisor de matca colectat din alte botci. Astfel multe larve mor pana albinile doici le descopera si le iau in crestere. Metoda trece deja linia de demarcatie dintre amatorism si profesionalism si presupune mult exercitiu, indemanare si rabdare. Procentul de crestere a botcilor si calitatea lor nu sunt multumitoare si de accea este de preferat folosirea metodei dublei transvazari.

          - Metoda dublei transvazarii - daca ati reusit sa faceti o simpla transvazare este pacat sa nu faceti dubla transvazare. Spre deosebire de metoda simpla, cea dubla presupune inlaturarea larvelor din potirase dupa 2-3 zile cu alte larve proaspat recoltate.

          Botcile obtinute prin oricare din aceste metode vor fi recoltate cu o zi inainte de iesirea matcilor si introduse in nucleele de imperechere. Dupa aproximativ 10 zile veti avea noua generatie de matci outoare. Matcile vor fi luate si puse in colivii pentru formarea de roi la pachet sau noi familii. Pentru reusita transferarii matcii va recomand opturarea orificiului coliviei cu cat mai mult serbet. Primele albine care vor ajunge la matca vor avea gusa plina, vor fi calme si o vor accepta fara probleme.
          Inainte de introducerea matcii in noua familie se face si marcarea matcii cu codul de culoare anual. Se va acorda mare atentie vopselei pe care o utilizati. Este bine ca in prealabil sa incercati vopseaua pe cativa trantori pentru a vedea rezistenta in timp si eventuale efecte nocive asupra matcii.

Codul Culorilor