Mierea cremizata
        Limonada
        Otetul de mere
        Mierea cremizata - reprezinta o varianta mult raspandita in alte tari. Din pacate in tara noastra nu este cunoscuta aproape deloc. Inca o mare parte a populatiei traieste cu impresia ca o miere cristalizata falsificata.
        Dar ce reprezinta mierea cremizata. Mierea cremizata este o miere asupra careia se aplica o serie de operatii pentru a obtine o structura de cristalizare foarte fina.
        Dupa momentul extractiei, mierea este tinuta in decantoare aproximativ 48 ore la max 50°C, atat pentru limpezirea mierii cat si pentru distrugetrea unor cristale care ar exista in mierea extrasa. In paralel se produce maiaua necesara conducerii procesului de cristalizare. Este necesara o cantitate de cel putin 2% din cantitatea finala de miere cremizata.
        Se pune intr-o galeata miere fluida (¾ din volumul sau) si se mixeaza cu un mixer sau cu o bormasina la care se atasaza un agitator. Dupa ce se mixeaza bine circa 5 min pentru a patrunde o cantitate de aer cat mai mare in compozitia mierii se baga la frigider. Se repeta operatia din ora in ora pana mierea devine foarte vascoasa.
        Dupa terminarea ambelor operatii se amesteca cele doua cantitati si se mixeaza pentru a se uniformiza maiaua in intreaga cantitate. Dupa amestecarea celor doua cantitati se impune transferarea mierii in ambalajul final sau in recipienti din care sa poata fi extrasa ulterior cu usurinta, adusa intr-o stare semifluida si transferata in ambalajul final. Mierea astfel obtinuta trebuie tinuta la temperaturi sub 18°C.
        Avantajul acestei mieri fata de mierea cristalizata natural o reprezinta granulatia foarte fina care o face folosita cu usurinta de catre consumatori. Sigur multi dintre noi au uns o felie de paine si cu unt si cu margarina scoasa din frigider. Aceasta ar putea fii paralela cea mai elocventa.
        [Inapoi]
        Limonada - este o bautura racoritoare uitata de foarte multi dintre noi. Este o bautura 100% naturala si pentru sanatatea noastra, a copiilor si nepotilor nostrii trebuie sa-o promovam. Prepararea este mai simpla, mai rapida decat si mult mai ieftina decat orice bautura racoritoare existenta. Se ia o lamaie si se stoarce zeama, se pune intru-un vas peste 1 si 1/2 apa si circa 50 g miere.
        [Inapoi]
        Otetul de mere - se obtine prin fermentatia naturala a unui amestec de apa, mere si miere. Se ia un vas curat si se rad 4-5 kg de mere pentru fiecare 10 l de apa. La fiecare 10 l de apa se adauga si cate 1 kg de miere. Proportiile sunt orientative. Cresterea continutului de mere si miere duce la obtinerea unui otet mai concentrat. Cresterea prea mare a continutului de miere poate duce la inhibarea fermentatiei. Se poate adauga si cateva grame de drojdie de bere pentru accelerarea fermentatiei.
        Amestecul se lasa la fermentare intr-un loc intunecat si racoros pana se observa incetarea fermentarii. In acest moment se filtreaza si se lasa la limpezit (circa 1 zi), apoi se trage la sticle si se tine la rece. Periodic 3-4 luni se elimina drojdia depusa pe fundul sticlelor.
        [Inapoi]