Roi la Pachet

          Roiul la pachet reprezinta cea mai moderna metoda de inmultire a familiilor de albine. Perioada optima de realizare a roilor in zona mea o consider cuprinsa intre sfarsitul culesului de la salcam si sfarsitul lunii iunie.
          Infiintarea unui roi la pachet este foarte simpla. Se alege o familie puternica si se scutura minim 1 kg albine intr-o cutie speciala, avand grija sa alegem zonele cu albine mai tinere. Cea mai buna metoda este sa folosim albina din caturile care sunt separate de cuib cu gratie hanemman. Evitam astfel deranjarea familiei si eventuala pierdere a matcii.
          Cutiile sunt realizate din diferite materiale si forme. Ele pot fi realizate destul de simplu si artizanal, dar conditia este ca ele sa aiba prevazut un sistem de hranitor, unul de fixare a unei colivii pentru matca si cel mai important o sita de aerisire.
          Roiul astfel format cu o matca tanara imperecheata si cu rezerva de hrana pentru cateva zile se transporta la minim 3 km distanta pe locul de infiintare a noii familii. Se tine minim 24 de ore la racoare pentru acceptarea matcii si realizarea unei coeziuni de familie, apoi poate fi trecut in viitoarea cutie.
          Recomandarea mea si nu numai a mea este ca roiul sa fie introdus intr-o cutie cu faguri artificiali si sa se aplice imediat un tratament anti-varroa. Respectand aceste minime reguli, succesul infiintarii unei noi familii poate fi garantat.